De stuurgroep
Samen staan we sterker
De wetenschapsroute "Tussen Conflict en Coöperatie" wordt geleid door een stuurgroep bestaande uit twee boegbeelden en tien leden. De stuurgroep komt meerdere keren per jaar bijeen om de koers van de route te bepalen. Zij beoordelen ingediende voorstellen voor kleine projecten, stellen thema’s voor ORC-projecten voor en organiseren samen met de onderzoekers diverse activiteiten.
Directeur NSCR
Prof. dr Beate Völker
Boegbeeld
Beate Völker is sociologe en doet onderzoek naar sociale netwerken, sociaal kapitaal en (het falen van) sociale cohesie. Als socioloog kijkt ze naar menselijk gedrag in verschillende sociale settings, denk aan buurten of werkorganisaties. Zo bestudeert ze buurten als een microsamenleving en kijkt hoe mensen samen hun omgeving vormgeven en onder welke condities ze zich veilig voelen en bindingen met elkaar aangaan. De laatste jaren publiceerde ze ook over vriendschappen onder volwassenen, omdat ze dit type relatie wetenschappelijk interessant vindt: een relatie, die niet institutioneel in de samenleving is ingebed en die aan geen enkele sociale setting is gebonden. Nieuw onderzoek van haar richt zich op het ontstaan van negatieve relaties, wederom in verschillende sociale omgevingen. Haar onderzoek, met name het onderzoek over vriendschappen, wordt regelmatig in verschillende mediabesproken. Beate is met veel enthousiasme de directeur van het NSCR – waar de gevolgen van het falen van sociale cohesie in talrijke varianten worden bestudeerd. Recente publicaties: - Völker, B. (2023) Social Capital. In: P. Carrington, J. Scott and J. McLevey (eds) The Handbook of Social Network Analysis. Sage, London. - Völker, B. (2022) Networks in lockdown. The consequences of COVID-19 for social relationships and feelings of loneliness. Social Networks, DOI: 10.1016/j.socnet.2022.08.001 - Völker, B. (2022): Birds of a feather – forever? On the dynamics of friendships through time. Advances in Life Course Research, 53:100498, DOI: 10.1016/j.alcr.2022.100498
Faculteitshoogleraar Geesteswetenschappen
Prof. dr. Beatrice de Graaf
Boegbeeld
Beatrice de Graaf is Faculteitshoogleraar Geesteswetenschappen in de geschiedenis van de Internationale Betrekkingenhistoricus en onderzoeker op het gebied van veiligheid en terrorisme. Haar onderzoek is gericht op hoe staten en samenlevingen proberen een hoog veiligheidsniveau te handhaven en hoe deze pogingen zich verhouden tot kernwaarden en instituten (democratie, vrijheid, rechtsorde, constitutionele en verantwoordelijke overheid). Beatrice de Graaf geeft dit jaar in diverse theaters in het land een aantal theatercolleges, samen met Niels Drost over Poetins Oorlog: Geschiedenis als wapen. Recente publicatie; - De Graaf, B.A. (2021). Radicale verlossing. Wat terroristen geloven. Prometheus Fighting - De Graaf, B. A. (2020). Terror after Napoleon. How Europe became Secure after 1815. Cambridge: Cambridge University Press.
Universitair docent Europese politieke en maatschappij RUG
Dr. Léonie de Jonge
Dr. Léonie de Jonge is universitair docent Europese politiek en maatschappij aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is ze werkzaam als onderzoeker bij het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP). Léonie is expert op het gebied van politiek extremisme en populisme in Europa. Ze promoveerde in 2019 aan de Universiteit van Cambridge op onderzoek naar de succes- en faalfactoren van radicaal-rechts- populistische partijen. In haar in 2021 verschenen boek geeft zij antwoord op de vraag waarom deze partijen succesvoller zijn in Nederland en Vlaanderen dan in Luxemburg en Wallonië. In 2022 verscheen het rapport 'Fenomeenanalyse Extremisme Noord-Nederland' over het onderzoek naar extremisme in de drie noordelijke provincies, dat Léonie samen met haar collega’s Pieter Nanninga en Fleur Valk uitvoerde in opdracht van de Gemeente Groningen. Naast haar werk als docent en onderzoeker neemt Léonie veelvuldig deel aan het publieke debat, binnen en buiten Nederland en staat geregeld media te woord om ontwikkelingen aan de rechterkant van het politieke spectrum te duiden. In 2022 werd ze benoemd tot lid van De Jonge Akademie (KNAW) en sinds april 2023 is ze vicevoorzitter.
Hoogleraar aan de Faculteit Religie en Theologie VU
Prof. dr. Rik Peels
Rik Peels is houder van de University Research Chair Analytische en Interdisciplinaire Godsdienstfilosofie. Als kernteamlid van de Nederlandse Adapt Academy onderzoekt hij met verschillende collega’s hoe samenlevingen beter kunnen omgaan met crises, zoals die welke ontstaan door gewelddadig extremisme. Hij houdt zich in zijn onderzoek bezig met thema’s op het grensvlak van theologie en filosofie, momenteel vooral met extremisme en radicalisering. Hij leidt een internationaal en interdisciplinair door de European Research Council gefinancierd onderzoek met de titel Extreme Beliefs: The Epistemology and Ethics of Fundamentalism (www.extremebeliefs.com). Recent publiceerde hij De extremist en de wetenschapper. Hoe we radicalisering beter kunnen begrijpen (2024).
Hoogleraar sociologie aan de RUG
Prof. Dr. René Veenstra
René Veenstra is hoogleraar sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2000 doet hij onderzoek naar de ontwikkeling van prosociaal gedrag (solidariteit, hulpgedrag) en antisociaal gedrag (criminaliteit, pestgedrag) en de rol van sociale netwerken en sociale normen. Bij de empirische toetsing wordt gebruikgemaakt van multivariate statistische analysemethoden, waaronder sociale-netwerkanalyse. De theoretische en empirische inzichten in netwerkprocessen zijn van belang voor interventies, bijvoorbeeld om leerkrachten en leerlingen meer inzicht te geven in de relaties binnen de klas om zo bijvoorbeeld pesten tegen te gaan. Hij is lid van de stuurgroep van GUTS (Growing Up Together in Society). Van 2014 tot 2023 was René Veenstra directeur van de interuniversitaire onderzoeksschool ICS.
Emeritus hoogleraar straf- en strafprocesrecht bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie
Prof. em. mr.dr.-C.P.M. (Tineke) Cleiren
Het onderzoek van Tineke Cleiren is gericht op straf- en strafprocesrechtelijke wetgeving en beleid, legaliteit/legitimiteit, waarheidsvinding/bewijs, actoren in de strafrechtspleging en de positie van het slachtoffer. De interactie met andere wetenschappen (sociologie, filosofie en forensische wetenschappen) wordt daarin steeds meegenomen. Daarnaast een brede oriëntatie op maatschappelijke vraagstukken. Was onder meer directeur-generaal op het ministerie van justitie, lid van de adviescommissie Voltooid Leven, vice-voorzitter van de Adviesraad Internationale Vraagstukken en voorzitter van de permanente Commissie Mensenrechten van de Adviesraad Internationale Vraagstukken en diverse integriteitscommissies. Thans is zij nog voorzitter van de Adviescommissie afgesloten strafzaken en raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof den Haag.
Ministerie van Justitie en Veiligheid
Dr. J.M. (Michel) Bravo
Michel Bravo is hoofd Strategie, Kennismanagement, Innovatie en Onderzoek, bij het Directoraat generaal Politie en Veiligheidsregio’s, van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De expertise van Michel Bravo ligt op het terrein van de politieke wetenschappen en internationale betrekkingen, bestuurskunde en recht. 25 jaar werkzaam bij de Rijksoverheid, in verschillende functies. Op dit moment als Hoofd Strategie, Kennismanagement, Innovatie en Onderzoek, bij het Directoraat generaal Politie en Veiligheidsregio’s, van het Ministerie van Justitie en Veiligheid
Directeur van Reclassering Nederland
Dr. mr. Johan Bac
Johan Bac (1969) studeerde en promoveerde in het strafrecht, hij was rechterlijk ambtenaar in opleiding (bij rechtspraak, OM, politie) in Den Bosch en Utrecht, officier van Justitie in Arnhem en Utrecht, hoofdofficier van Justitie in Midden-Nederland en directeur strafrechtketen bij J&V. Sinds 1 juni 2018 is Johan algemeen directeur van Reclassering Nederland. Tevens is Johan lid raad van toezicht van CILC, Center for International Legal Cooperation en lid van de Denktank Nederland 2040, een initiatief van de VNG en de Argumentenfariek.
Hoogleraar Conflict Studies aan de UU
Prof. dr. Jolle Demmers
Jolle Demmers speelde een actieve rol in de opbouw van het onderwijs- en onderzoeksveld Conflict Studies, zowel binnen de UU als in Europees verband (via verschillende ITN Marie Curie consortia). Jolle deed onderzoek naar neoliberale hervormingen en politiek geweld in Mexico; de rol van diaspora netwerken in burgeroorlog; en naar burgerslachtoffers van westerse coalitieoorlogen in Syrië en Irak. Ze doceert en schrijft over theorieën van gewelddadig conflict, militair neoliberalisme, en langeafstandsoorlog. Momenteel werkt ze aan een onderzoeksproject over The Intimacies of Remote Warfare en de rol van technologie in de re-configuratie van hedendaagse oorlogsvoering.
Hoogleraar rechtsgeleerdheid aan de VU
Prof. mr. dr. A.J. (Arno) Akkermans
Op basis van zijn expertise in het aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht doet Arno Akkermans samen met anderen interdisciplinair en empirisch onderzoek naar de ervaringen en behoeften van mensen die een beroep moeten doen op het rechtssysteem in het algemeen, en in het bijzonder naar responsieve en herstellende gerechtigheid voor slachtoffers van misdrijven, verkeers- en arbeidsongevallen, medische fouten en andere oorzaken van schade en letsel.
Algemeen Directeur van het Clingendael Instituut
Monika Sie Dhian Ho
Monika Sie Dhian Ho is Algemeen Directeur van het Clingendael Instituut. Ze is ook vicevoorzitter van de Staatscommissie Demografische trends 2050 en docent aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur in Den Haag. Monika studeerde politieke wetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en gaf college aan de Universiteit Leiden over Internationale Betrekkingen en Internationale Politieke Economie. Bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid van Nederland werkte ze als onderzoeker en projectmanager, met een focus op de Europese Unie, ontwikkelingssamenwerking en democratische transitie en consolidatie. Voordat ze bij Clingendael kwam, was ze Directeur van de Wiardi Beckman Stichting, de sociaaldemocratische denktank in Nederland.
Project manager wetenschapsroute TCC
R.L. (Rachel) van der Heijden
Rachel van der Heijden is master student Brain and Cognition aan de Universiteit van Amsterdam en werkt parttime als project manager van de wetenschapsroute ‘Tussen Conflict en Coöperatie’. Voor vragen over de route is zij te benaderen op rvanderheijden@nscr.nl.