Over de route
Wat is de wetenschapsroute “Tussen Conflict en Coöperatie”?
De route “Tussen Conflict en Coöperatie” is een van de 25 routes volgens de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) van NWO. Het doel is om wetenschappelijk onderzoek, gelinkt aan het thema ‘Tussen Conflict en Coöperatie’, te verbinden aan onderwerpen die een grote rol spelen in de maatschappij. Op deze manier kunnen actule maatschappelijke themas tot wetenschappelijk onderzoek leiden en andersom wordt het wetenschappelijk onderzoek continu getoetst op maatschappelijke relevantie.
Bezoek de NWO website van de route TCC
Bekijk de andere 25 routes van de NWA
De Nationale WetenschapsAgenda
De NWA richt zich op het identificeren en prioriteren van maatschappelijke en wetenschappelijke vragen voor de toekomst. Door samenwerking tussen onderzoekers, maatschappelijke organisaties, bedrijven en burgers te stimuleren, beoogt de NWA oplossingen te vinden voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen. De agenda omvat diverse themagebieden zoals gezondheid, duurzaamheid en veiligheid, en wordt gefinancierd door de NWO. Het doel is om de impact van wetenschappelijk onderzoek te vergroten en de wetenschap dichter bij de samenleving te brengen.
De 3 uitgangspunten van de route
1
Samenhang tussen conflict en coöperatie bestaat
Allereerst wordt onderkend dat er een samenhang tussen conflict en coöperatie bestaat. Hoewel door coöperatie-afspraken conflicten gereguleerd kunnen worden kan samenwerken juist ook tot conflicten leiden. En ook andersom kunnen conflicten als onbedoeld gevolg hebben dat samenwerking tussen partijen tot stand komt die voorheen niets met elkaar te maken hadden. Onderzoek naar conflict alsmede naar coöperatie is daarom essentieel voor het begrijpen van sociale cohesie.
2
Meten en monitoren van de dynamiek van conflict en coöperatie
Een tweede belangrijk uitgangspunt is het meten en monitoren van de dynamiek van conflict en coöperatie. De route tracht zoveel mogelijk empirische evidentie te verzamelen om daarmee empirisch onderbouwde interventies te ontwikkelen. Daarvoor is meer theoretische en empirische kennis nodig over de factoren die bijdragen aan zowel de ondermijning als de versteviging van coöperatie tussen staten, samenlevingen, instituties en individuen.
3
Vraagstukken over conflict en coöperatie vereisen een multi- en interdisciplinair onderzoek
Het derde uitgangspunt is dat de aard van de vraagstukken conflict en coöperatie multi- en interdisciplinair onderzoek vereist. Het bestuderen van conflict en coöperatie en het ontwikkelen en toetsen van nieuwe hypothesen heeft baat bij een dialoog tussen verschillende analytische vocabulaires en methodes binnen de sociale en geesteswetenschappelijke tradities, maar ook daarbuiten: denk aan VR-technieken, Big Data, machine learning of grootschalige netwerkanalyses. Dat betekent ook dat binnen de route partnerschappen aangegaan worden die onverwacht en niet voor de hand liggend zijn, zoals samenwerkingen met klimaatwetenschappers, wiskundigen, neurowetenschappers of ingenieurs.
Interdisciplinaire samenwerking
De route beoogt een platform te zijn dat interdisciplinaire samenwerking stimuleert en faciliteert.
Zo biedt de route maatschappelijke organisaties en instellingen de kans om betrokken te zijn bij wetenschappelijk onderzoek of om dit samen met wetenschappers te initiëren. Voor wetenschappers biedt de route de gelegenheid om potentiële samenwerkingspartners te vinden die zich eveneens bezighouden met het thema conflict en coöperatie. Deze connecties kunnen leiden tot het vormen van consortia, wat de financiering voor onderzoeksvoorstellen eenvoudiger maakt.